Thursday, April 17, 2014

Assalamualaikum !!

Cak !

3 tahun woi..3 tahun tak update.

Baru harini terbuka hati nak menulis. Almaklumlah kehidupan angkasawan macam aku ni tak sama dengan kehidupan manusia normal.

Here we start again " the great journey of syakuragi " ( tak tau cakap dengan siapa sebenarnya )

Harap update seterusnya bukan tahun 2017.

Tak buleh harapnye tedi!!
Syakuragi,

Sunday, May 8, 2011

Kisah Silam Gua Selaku Teddi

Pasti ramai yang tertanya tanya dari manakah asalnya gua iaitu Teddi Si Beruang. Dan gua pasti tidak ketinggalan juga yang sangsi dan curiga akan kehadiran gua.

Jangan takut..

Sebelum gua memperkenalkan diri, eloklah kiranya gua menceritakan terlebih dahulu asal usul gua. Ceritanya begini, sebelum gua diambil oleh Syakuragi sebagai teman dan hamba abdi, gua adalah seekor putera raja di sebuah savana di Afrika. Kehidupan gua serba serbi mewah. Nak makan buah, monyet petik. Nak air tebu, gajah tolong perah. Nak makan daging fresh, singa ada. Nak ikan, buaya gua suruh menyelam.

Hinggalah pada suatu hari, kawasan savana jajahan gua dicerobohi oleh sekumpulan 'mat black'. Diorang datang siap bawak senapang, pistol dan bermacam alatan memburu. Rakyat rakyat gua apa lagi, mulalah mengelabah. Ada yang sempat menyorok bawah tanah dan ada juga yang terus kena 'shoot' ke kepala. Antara babak yang paling gua sedih bila tengok brader badak air kena tembak ramai ramai dalam air semasa sedang berenang. Terapung je mayat brader badak air.

Geng abang singa pon tak dapat buat apa. Belum sempat mengaum tunjuk garang, pisau rambo dah tercacak ke leher. Anak anak singa gua tengok meraung raung kena jaring dan disumbat ke dalam jip.Gua terus toleh kebelakang sebab tak sanggup tengok kekejaman yang menimpa rakyat savana gua.

Tiba tiba gua dengar kocakan air dekat kawasan tasik. Gua perhati dari jauh. Famili anakonda pula jadi sasaran penceroboh. Setahu gua, manusia takut anakonda pasal saiz diorang yang sangat gedabak. Tapi gua hairan bila tengok mat mat black ni tadi, selamba je cincang satu famili anakonda. Terbeliak mata masing masing bila badan putus. Tak cukup kena cincang, ada pula sorang mat black ni, siap hiris halus halus. Gua dengar diorang kata senang nak simpan dalam beg.

Memandangkan kerajaan savana gua semakin huru hara, gua ambil keputusan untuk larikan diri. Selaku king of savana, gua tak boleh mati. Kerana gua pasti akan kembali untuk tuntut bela suatu hari nanti. " fewwitt!!", gua seru garuda yang tengah bertenggek atas gunung berapi datang jemput.

Akhirnya, gua sekadar merenung dari udara kawasan kerajaan gua yang sedang bergolak dan dipenuhi darah dengan lelehan air mata membasahi belakang tengkuk garuda...


bersambung.....







Teddi Si Beruang ex-king of savana,

Thursday, May 5, 2011

Salam Perkenalan

Hey !

Mulai hari ini, bidang kuasa menulis dan mengarang didalam blog ini akan dikendalikan oleh gua a.k.a Teddi Si Beruang. Ini adalah kerana pemilik asal blog ini iaitu Syakuragi sangatlah sibuk dan pemalas buat masa sekarang. Kerja beliau hanya makan dan tido serta berchating. Bersukan langsung takde. Nak je gua naik tangan tengok perangai macam tu.

Disebabkan gua yang akan hendel blog ini, maka gaya penulisannya juga mungkin akan gua gubah mengikut selera gua. Bukan perangai gua la kan nak tiru tiru stail orang menulis blog.

Gua pon tak boleh nak bersembang panjang ni pasal ada mesyuarat. Itu jela kali ini. Babai!



wassap wassap yo!

Syakuragi, Teddi Si Beruang,

Saturday, April 9, 2011

Perkuliahan

Beberapa pagi minggu nan sudah..

Babak satu
Sengaja aku 'menebeng' depan kaunter syuun. " Apa macam itu kerneh? sudah siap ka ? "
" Lu kasi bayar itu yuran dulu. Borang daftar tarak mau sekali ka ? ", syuun jawab acuh tak acuh.

Babak dua
" Assalamualaikum ini kelas firkoh salisah tafsir ke?", soal aku kepada seorang pensyarah.
" Waalaikumsalam, tidak wahai anak muda. Kelas kamu di tingkat bawah ", tenang gaya pensyarah jawab.

Babak tiga
Tengah mundar mandir jalan jalan luar kelas ada seorang brader arab tegur. " Lu taun empat ke brader? "
Aku melantun balik " tak dapat de jep, gua taun tiga maa!! "

Babak last
Duduk dalam kelas dengan budak arab. Baya baya aku agaknya. Asyik pandang atas bawah. Nak one by one cakap terus terang. Dia tegur " kita pernah sekelas ke dulu? ". Aku pandang mata beliau dalam dalam. Tak ada pula riak muka nak ajak bergurau.

Penjelasan kesemua babak
- aku dah daftar pelajar akhir tahun 2010. Siap bayar yuran belajar, kasi gambar buat kerneh. Tinggal nak ambik.

- Kelas aku tingkat dua. Ada siap tulis nama kelas dan jadual.

- Aku memang tahun tiga. Macam mana brader arab boleh tuduh aku tahun empat ?

- Mungkin aku pernah sekelas dengan beliau. Tapi tak ingat dekat mana. Kamon brader, kuliah kita ada puluhan ribu manusia. Takkan habis kenal punya.



Kesimpulan
Kerani tak kenal, kelas sendiri tak ingat, member sekelas ingat ingat lupa ....













" Lama sangat ke aku dah ponteng kuliah ? "


Syakuragi,