Sunday, January 16, 2011

Ke Kelas

Sepanjang aku pergi ke kuliah untuk jawab periksa di sini, ada dua jenis pengangkutan sahaja yang aku pernah naik. Teksi meter laju dan bas sardin.

Teksi meter laju : Harga tambang dari rumah aku ke kuliah LE 15. Ada kaler hitam dan putih. Yang putih cantik, yang hitam cantik tapi hiasan dalaman macam disko. Tambang kadang kadang kurang, kadang kadang lebih. Ikut kelajuan meter yang dah disetting. Orang jahat setting meter laju. Orang baik setting meter slow. Senang betul nak kenal.

Bas sardin : Harga tambang dari rumah ke kuliah LE 0.50. Harga tak boleh ubah. Ada dua kaler. Merah dan hijau pisang. Dulu ada juga warna putih. Yang warna putih ni kena bakar barangkali sebab kebiasaannya lantai didalamnya koyak dan berlubang. Nyaris juga seorang makcik terbolos sampai kebawah dulu. Boleh tampung lima belas ribu orang atau lebih selagi muat dalam satu masa.

Aku suka naik yang mana?

Jawapannya..bas sardin kerana tambangnya murah. Biasalah sesak sesak sampai ratus ribu dalam bas. Aku bukannya anak tokey kasino nak selalu naik teksi. Paling penting, bukan semua penumpangnya lelaki, ada rezeki lebih makwe makwe melayu pon naik. Boleh main balas balas senyum. Manalah tau tersangkut sorang. Nampak kelebihan tu? Nampak ? 

Contohnya anak orang kaya bawak kereta mewah jemput makwe pergi kolej atau universiti. Kos minyak dah berapa? Kos belanja makan lagi, beli belah benda mahal mahal, belum campur kalau kereta terhentam lampu jalan. Berapa juta pula nak repair?

Bandingkan dengan aku ke kuliah, makwe tak payah jemput. Kompem makwe makwe (banyak) naik bas. Kos minyak takde. Kos belanja makan takde, tak payah belanja makan, bas hentam lampu jalan aku tak payah tanggung. Bayar tambang sahaja.

Jangan berlagak sangat dengan harta yang kamu semua ada.


" bilalah duit zakat nak sampai...haihhhh "


Syakuragi,

6 comments:

pinksterz said...

"Boleh tampung lima belas ribu orang atau lebih selagi muat dalam satu masa."

saya suka statement ini. amat suka. HAHA!

::alifdalmim:: said...

apsal note yg bawah sekali tu tulis kecik2??kasi besar sikit, biar org kt sini nampak..hahaha

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

haha bijak betul.

SyAkuRagi said...

pink ? - ko sukela aku terseksa ni..

SyAkuRagi said...

adam - besar besar tulis tapi tindakan takde tak guna..hehe

SyAkuRagi said...

notso - mekasih..hee