Sunday, May 2, 2010

Dua Jalan : Untuk Dunia dan Akhirat.

Anak panah merah : Jalan menuju ke rumah Negeri Sembilan Kaherah untuk mengerah tenaga yakni men'solid'kan badan dengan bersenam. Sambil sambil tu sempat juga angkat besi seratus dua ratus kilo. Nak kasi ketul keluar satu badan bukan senang beb !

Anak panah biru : Laluan untuk ke tempat pengajian agama di Muqottom. Peringkat awal ni aku hanya setting bacaan tajwid kasi betul dulu. Pergi petang balik nak dekat tengah malam singgah kedai makan pon bukan senang tau !  

Ada maksud secara batiniah sebenarnya dua jalan ini dengan hidup manusia. Nak tau ?

Senang..

Panah merah untuk kesihatan luaran yakni tubuh badan. Manakala panah biru untuk kesihatan dalaman iaitu kekuatan jiwa. 

Paham ke tak ?

Okeh aku kasi contoh lain. Korang bawak kereta pada satu malam dan terdengar suara merdu bagi ceramah dalam masjid. Dalam hati tertanya tanya siapakah yang empunya suara. Perlahan lahan usha tepi pagar masjid 
( lagi baik kalau join sekali masuk dalam ). Selesai majlis, korang usha lagi. Kali ni menapak selangkah dua ke pekarangan masjid. Kebetulan sorang makcik lalu. Terus korang tanya. " Siapa yang kasi ceramah tadi ? Sedap betul bunyinya ".

Makcik tadi rilek pandang kanan sambil angkat tangan tunjuk sorang manusia. " Ustaz tu la " sambil lipat kain naik motor start enjin pulas minyak buat wili satu kali.

Korang garu garu kepala. Dahi kerut kerut fikir. 

Sebab malas nak pikir panjang, korang masuk semula dalam kereta. Dan dan member korang dalam kereta tanya. " wei, siapa brader badan sasa kat masjid tu ha ? ".

Korang jawab balik " Entahlah, tapi ada makcik tu cakap dia tula ustaz yang kasi ceramah kat masjid tadi ".

Amacam ?

p/s : Ustaz berfizikal perkasa banyak kemudahannya. Nasihat baik tak jalan senang kasi pelempang terus.


Syakuragi,

4 comments:

AWOLscholar said...

suara sdp dah..badan tough dah..naik moto jek?

aNiS tHe BumbleBee said...

keh keh keh! bagus gak kan...slalu jumpe ustaz bdn kecit2 aje..

SyAkuRagi said...

haah kan..tukar la lps ni..suara sdp, badan tough naik bajak..kah3

SyAkuRagi said...

orang Sri Lanka ustaz diorang mmg kecik2 kot..kah3