Tuesday, December 15, 2009

The Legend of Tok Mat

Cuaca di langit mendung hari itu. Sesekali kedengaran kicauan mergastua di hutan beralun luar biasa. Angin yang berlalu juga tidak seperti hari hari biasa.

Kelihatan seorang pemuda sedang berjalan berseorangan diri merentasi belukar. Dibahunya tergalas sebuah beg kecil berisi barang peribadi. Baginya itu semua tidak bermakna apa apa. Yang dirunsingkan olehnya harapan seluruh ahli keluarga dan penduduk kampung yang di letakkan ke atasnya. Harapan untuk menimba ilmu yang bermanfaat supaya dapat disampaikan untuk generasi muda kelak.

Akhirnya, kelibat pemuda itu semakin samar dan hilang dari pandangan mata...

6o tahun berlalu...

Sesusuk tubuh yang dulunya gagah, kini semakin lemah. Gaya jalannya juga kelihatan sukar. Sesekali terdengar batuk batuk kecil yang menandakan beliau kini agak berumur.

Kepulangannya disambut tangisan oleh sanak saudara. Beliau terharu kerana dirinya masih disayangi biarpon sudah lama tidak pulang ke kampung halaman. Hanya saling bertanya khabar melalui surat sahaja.


************************

Tok Mat dah balik minggu lepas. Gaya pembalikannya juga agak mengejut. Tiba tiba pesan kat Bad si monster kata nak balik.

Sedikit fakta mengenai Tok Mat.

Tak pernah balik Malaysia sejak keluar pada tahun 1953
Yang aku pernah dengar, Tok Mat ni ulang alik Eropah, Mesir je. Mengajar bahasa Urdu di Jerman dan Belanda. Pernah hilang tiba tiba dari Mesir sekitar tahun 2003/04. Khabarnya hanya tinggalkan sepucuk surat kata beliau nak balik Belanda.

Seorang yang cintakan ilmu.
Menuntut ilmu di India berbelas tahun. Sambung pula di Mesir sampai ke peringkat MA. Keistimewaan Tok Mat ni, asal nak tidur mesti pegang buku, bangun tidur pon capai buku. Senang cerita benda pertama yang dia capai mesti buku atau bahan bacaan.
Aku pon ada sikit tempias perangai macam ni. Aku akan capai apa sahaja semasa tidur. Kalau ada megi, megi jugalah yang aku akan capai. Kan bagus kalau cita cita itu sesuatu yang boleh dipegang. Lama dah aku letak tepi tilam siap siap.gambar ini dirompak dari sekabar kosmo


" Ustaz Mat, mengajar apa kat Belanda ? " - soalan seorang pelajar.

" Zaman aku belajar dulu memang susah..bla bla bla " - jawapan Tok Mat.


pesanan : jangan salahkan Tok Mat kalau beliau salah jawab. Tolak ansur la beb.


Syakuragi,

No comments: