Sunday, December 13, 2009

Menyanyi

" But she wears short skirts, I wear t-shirts..
she's cheer captain and I'm on the bleachers.... "

" Perghh !! ", kedengaran bunyian ganjil dari arah belakang sekaligus membantutkan semangat aku untuk meneruskan perenggan lagu ke bahagian seterusnya.

" Suara ko boleh tahan la, apesal tak masuk bidang nyayian ? Kalau mintak terus jadi rekoding artis pon lepas ni, sure cecah 7 8 juta unit jualan wei !! " suara misteri tersebut semakin rancak menambah idea diselangi pujian setinggi awan.

" Bernas cadangan ko tu, tapi.... "

" Tapi apa ? "


********

93 '

Peristiwa hitam ini berlaku tatkala azam aku untuk menjadi rockers baru sahaja bermula. Aku mencuba nasib menyertai sebuah pertandingan nyanyian peringkat sekolah rendah sempena pesta pameran dan bazar sekolah. Berbekalkan hafalan lagu Iklim melalui latihan mendengar dirumah dan juga sehelai kertas yang mengandungi bait bait lagu didalamnya. Aku yakin aku dah bersedia. Entah di mana silapnya, tanpa mengenal erti belas kasihan, otak aku mula mengalami masalah memori tersekat. Vokal yang cuba dilontarkan juga gagal memberikan komitmen yang sempurna. Akhirnya, dresap seluar ketat yang disingkatkan hingga tahap betis yang disangka menyerupai stail kumpulan Bloodshed menjelma ke bentuk badut bisu di hadapan sidang hadirin. Selesai membuat aksi aib tersebut, aku menuju ke arah para pelajar lain dan menerajang seorang dua yang gelak gelak.


********

" Sedihnya pengalaman ko.. ", suara misteri bermelodi simpati.

" Tu belum cukup sedih lagi la. Ada lagi dasyat ", aku cuba menambah.


*********

2005/2006


" Kita pastikan yang terbaik malam ni ", jelas seorang ahli kumpulan nasyid.

Sayembara nasyid malam itu bermula dengan lancar. Dan yang menjadi hakim juga bukan orang biasa biasa. Kumpulan Rabbani kalau tak silap. Melihatkan penyertaan kumpulan lain, perasaan konfiden untuk menang juga tak berapa nak jadi.

Tapi kumpulan nasyid yang aku join tak kurang hebatnya. Disertai oleh beberapa orang bersuara buluh perindu ala ala padang pasir arab, ditambah pula dresap ganjil yang tak tercapai dek akal.

Giliran kami menyampaikan persembahan bermula, aku cuba berlagak tenang. Alunan alat muzik mula kedengaran, rangkap pertama lagu disampaikan dengan baik, disambung pula pada rangkap seterusnya, juga jelas dan tidak mengalami masalah 'pitching' ke laut. Kini bahagian korus yang disandarkan harapannya pada aku semakin hampir. Tanpa membuang masa, kekuatan alunan vokal aku mula bersepah sepah. Ibarat tengkuk di'grip' dari belakang. Pernafasan aku mula perlahan, mata semakin kabur. Lepas kejadian tu aku tak ingat dah.


********

" Ko tak ingat ke ko kalah malam tu ? ", soalan berbentuk perangkap mula berkumandang.

" Yeke ? ", aku cuba menimbulkan keraguan berbentuk soalan.

" Mungkin ko harus gabungkan nasyid dan rock. Mana tau menjadi pula. Lagipun ramai dah kawan kawan aku yang dulunya rock habis, tapi sekarang duet juga dengan nasyid "

" Kawan ? "Serta merta aku tersentak dengan kenyataan beliau. Aku cuba fokus perlahan lahan ke arah suara tersebut. Semakin lama semakin jelas raut wajah si suara misteri. Perlahan lahan beliau mengangkat mikrofon di sebelah kiri dan diarahkan ke muncung. Sambil mengangkat tangan...


" Pheewitt !! "


Syakuragi,

5 comments:

MUHAMMAD RASHIDI BIN RAMLE said...

hahaha...boleh blah la lu...ingat cite phantom of the opera ker??haha

SyAkuRagi said...

citer ni real beb..haha

Anti-CM said...

haha
aku macam ingat kisah 2005/2006 tu bai
haha

SyAkuRagi said...

apsal ko pulak ingat ?

Anti-CM said...

aku ade mse tu skali..atas pentas same ngn ko...misteri x aku