Friday, June 18, 2010

Dalam Kesusahan Ada Sinar Harapan..Itulah 'Kawan'

Aku cuba tulis tajuk entri ini dalam bahasa inggeris dan bunyinya begini ' In difficult have lighting hope..it's call friend '. Sekali baca dah rasa ayat tu tak sedap didengar. Jadi aku tukar ke dalam satu satunya bahasa yang aku pakar iaitu bahasa malaysia.

( Dalam bahasa arab lagi dahsyat bunyinya kot..Fi so'bun yujad annur rojak...hua sodiq )..boleh menanah telinga orang arab dengar bahasa diorang kena main main macam ni.

Tapi aku tak pedulik sebab kali ni aku bukan nak ajar cara cara mengeja. Baca banyak kali tajuk tu. Banyak kali dan hayati dalam dalam.

Dah ? Tak faham sudah..

******

Situasi tajuk tu berlaku masa makan malam tadi. Konsep santapan malam kami serumah biasanya melalui tempahan. Orang arab sebut tikawey (take away) dengan lidah berbelit belit amek order.

Malam tadi menu hidangan kitorang ringan. Nasi kukus (kuantitinya nasik lemak kantin sekolah darab sepuluh kali ) dan satu perempat ayam kukus. Harganya murah. LE 10 sahaja.

Selesai menempah, aku yang tengah duduk dalam bilik ( sambil melepet didepan kipas ) beberapa minit tadi, terus membongkok bongkok mengorek duit syiling dalam laci. Kumpul punya kumpul dan campur helaian duit kertas, jumlah keseluruhannya hanya mencapai LE 10.50. 'Alhamdulillah, lepas nak bayar duit nasik ayam', bisik aku dalam hati. Dengan harapan baki LE 0.50 itu nanti boleh dijadikan belanja untuk 2 ke 3 bulan lagi.

Adegan masa aku makan tak manis kalau nak cerita. Ngeri pulak nanti bila aku cerita sekali suap aku boleh habiskan sepinggan nasik lemak kantin sekolah menengah biasa dengan selamba dan tak sendawa langsung. Jadi aku tak cerita.

Selang dua tiga minit, maka tamatlah riwayat sepinggan nasik bersama temannya iaitu seperempat ayam ditangan aku yang kelahap tahap gaban ( aku tak tau kenapa mesti gaban ). Bila dah sudah makan tanpa sendawa itu tadi, kitorang semua bayar balik harga makanan kepada Pak Asan sebab beliau dahulukan duit beliau.

Time nak bayar, menggigil gigil tangan aku nak keluarkan kepingan kepingan duit dari dalam wallet diiringi ucapan selamat tinggal LE 10. Amanlah jasadmu disana sambil LE 10 mengalirkan air mata tanda sedih atas perpisahan. Serius sedih masa babak ni. Kalau selit dalam filem V3 Samseng Jalanan gerenti aku tak menyumpah tengok.

Dup dap dup dap ( masa ni jarak aku dengan LE 10 makin jauh )...

"LE 10 !!!......."

" Syakuragi !!!!!............ "


Tiba tiba cahaya jadi terang dan muncul tangan bersinar sinar dibalik cahaya tadi..


" Fiq, nah LE 50..makcik aku ada kasi zakat sikit itu hari..ambekla ". Dialog ni aku kira dialog paling champion sepanjang hayat. LE 10 tadi berlari lari anak masuk semula kedalam wallet dengan ceria.

Perasaan aku masa ni ? Hanya Allah s.w.t yang tahu. Dia punya happy sama level macam dapat tekel dua orang makwe rambut kaler perang serentak.

Happy sangat..( jangan cuba bayangkan raut muka masa ni..serius tak kiut )


p/s : Mekasih Rykhel dan Makcik Rykhel sebab sudi tolong insan kesempitan macam aku...

MAINS bile lagi ?


Syakuragi,

6 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

kuh kih kuh kih...aku kalo bace blog ko,mesti mata dan mulut jadi bulat dgn cubaan penuh penghayatan..

SyAkuRagi said...

pastu mesti tak paham kan..haha

ziera said...

sesengal..~

AWOLscholar said...

intro makin maju la skang..bgs2..

SyAkuRagi said...

ziera ~
punyala bermoral kisah tu, ko kate sengal..hishh

SyAkuRagi said...

fami ~
maju kan? yes2..hehe