Monday, August 10, 2009

Perihal Kehidupan

Mak aku cakap, masa aku kecik kecik antibodi aku lemah tahap mat dadah baru lepas kena lempang dengan polis. Bila cek kat doktor " awak kena banyak bersenam, badan awak lemah ". Tiap tiap minggu ayah aku bawak pergi klinik buat rawatan. Hari hari kena makan ubat tenaga tambahan. Kalau ikutkan hati, nak jugak aku jumpa tok batin kat hujung kampung suruh bubuh tangkal kasi kuat. Tapi ustazah aku pesan benda tu syirik. Cepat cepat aku kensel.

Tumbesaran aku masa tu pon tak berapa nak ngam lagi. Body tak berapa nak solid. Ketinggian pon kurang membanggakan. Asal lepak dengan brader bujang kompem kena buli. Nak ketuk kepala la, sepak perut la, lempang, siku, sesah pakai reket badminton, kena rembat dengan bola tak cukup angin. Sampai satu tahap aku terpaksa redha je jadi bahan belasahan.

Kalau setakat demam tu dah boleh masuk kategori hobi dah. Lari depan rumah demam, gurau gurau dengan sepupu demam, bagi ayam makan demam. Senang cerita, penat sikit dah demam. Ayah aku pon dah mula naik fedap dengan tahap ketahanan aku time tu.

Dan Allah s.w.t itu maha adil...

Lepas setel aku berkhatan masa usia 9 tahun. Keupayaan aku dah jadi lain macam. Tumbesaran naik mendadak, body dah stat ketul ketul. Main dalam hutan sampai senja pon takde hal. Antibodi sikit lagi nak cecah tahap Mike Tyson. Masa ni la aku nak repeat balik semua kelahanatan yang pernah orang buat kat aku.

Aku stat dekat kawasan sekolah. Time rehat, para pembuli aku yang setia dah redi nak pau duit aku macam biasa. Dan kebiasaannya, aku akan kasi. Tapi harini tidak. " Berani ko melawan sekarang ye " kalau tak silap ayat diorang. " Pang pung peng pong !! "....setel.

Berita pasal aku belasah sekumpulan budak budak samseng kat sekolah mula jadi buah mulut orang. Aku diangkat menjadi " abang besar " dalam kumpulan samseng tahap sekolah rendah.
Pantang dengar orang buat masalah, aku setelkan dalam bentuk serangan combo. Bila nama dah naik, perangai setan aku pon naik sekali. Kalau dulu hormat orang tua, bantu orang buta lintas jalan, tolong makcik angkat sayur kat pasar. Sekarang tidak lagi, jumpa orang tua nak carut, nampak orang buta nak tendang dan yang paling teruk sekali ludah sekumpulan makcik sebab bising sangat berborak dalam bas. Biadap kan?

Perangai berlagak tahap samseng tak sedar diri tu terbawak bawak sampai aku sekolah menengah dan terus ke peringkat universiti. Orang cakap sikit nak melantun, marah marah. Berlagak mengalahkan hero Hana Yori Dango.


Allah s.w.t itu memang maha adil....

Sampai di bumi Mesir, body aku rasa makin lemah. Makin lemah dan makin lemah. Hari hari dengar orang citer baik baik. Tak kan dengan ustaz ustaz pon nak kasi penerajang. Silap silap kudung kaki kena doa. Orang marah aku sabar. Aku jadi pelik.

Cuaca di Mesir pulak berubah ubah. Panas tahap ketuhar ada, sejuk plak ngalahkan kedai seven eleven punya ekon. Dan setiap kali perubahan cuaca ni aku mesti demam. Musim sejuk demam, musim panas demam. Musim bunga pon hampir hampir demam. Kadar kesihatan aku mula merudum. Dah tak berapa nak steady. Baru aku sedar, samseng atau kuat macam mane pon orang tu. Tetap makhluk tuhan. Kalau boleh sepak bangunan retak sepuluh pon, tapi kalau Allah s.w.t takdirkan mati kena gigit nyamuk, mati jugak akhirnya.

Dan sekarang, aku cuba dapatkan balik sifat sifat masa aku kecik dulu. Hormat orang tua, tolong orang buta lintas jalan, senyum kat semua orang, belanja kekawan minum air oren dan sebagainya.

Kalau terlajak sikit sikit perangai mazmumah tu kira cincai jela ye. Dalam proses pembaikpulihan.



p/s : aku demam teruk itu hari. Sebab tu terpikir nak tulis entry ni. Kasi insaf kat diri sendiri.

Hamba yang lemah
Syakuragi,

5 comments:

jasrina rahim said...

alhamdulillah..

kira ok la tu kau 'bayar cash' kat atas dunia. kurang-kurang kau dh sedar..

c0nan_syuxuky said...

salam bro!!

nasib kehidupan kita hampir sama..
bila da terlalu kena..sampai kadang rasa da berada di tahap yg penat yg teramat2 sgt last2 kita pasrah n redhai dgn per yg jadik..
mmm...mmg da kehidupan mcm tukan bro..

SyAkuRagi said...

jasrina,
alhamdulillah...


conan,
nasib kehidupan kita sama?

aien~s corner said...

kamoo.. singah blok aien tanpa tggl kan jejak..hehe nasib baik dpt detect kamoo..hehe

c0nan_syuxuky said...

lebiyh kurang lah bro