Friday, August 21, 2009

Ramadhan yang Mulia

Tengah aku susun atur air mineral dalam tandas untuk stebai sambut Ramadhan malam tadi, terdetik dalam otak sekejap pasal 'planning' puasa kali ini.

Orang ramai berebut rebut kumpul pahala masa bulan Ramadhan. Ada yang baca Al-Quran banyak banyak, semayang malam (tahajud) banyak banyak, sedekah banyak banyak, zikir banyak banyak...semua banyak banyak.

Hidup lebih 20 tahun dah kat dunia ni. Puasa mak ayah aku dah train dari sekolah tadika. Tinggal nak praktik je.

Selang dua tiga minit pikir, kepala aku jadi panas..rasa nak meletup.

Apsal bila aku pikir pasal ibadah time bulan puasa otak aku kejang ? Mampukah aku berpuasa penuh pada tahun ini ? Apakah amalan yang aku biasa buat semasa bulan Ramadhan ? Kejadian apakah yang paling tragis yang pernah berlaku ketika aku berpuasa ?


Syakuragi,

2 comments:

jasrina rahim said...

susun air mineral dlm tandas? motif??

SyAkuRagi said...

stenbai time darurat..